Kotkaniemi

Paikka maastokartalla

Google maps ajo-ohjeet

Luumäen ja Itsenäisyydentien eräs merkittävimmistä kohteista on Kotkaniemi, presidentti P.E. ja rouva Ellen Svinhufvudin koti. 1800-luvun lopulla rakennettu jugend-vaikutteinen huvila on nykyään kunnostettu käyntikohde, joka esittelee sekä Svinhufvudien elämää että Suomen itsenäistymisvaiheen historiaa. Svinhufvudilla oli merkittävä rooli Suomen itsenäistymisen eri vaiheissa sekä presidenttinä vuosina 1931-1937.

P.E. Svinhufvud tai tuttavallisimmin Ukko-Pekka osti tämän paikan saadessaan nimityksen Lappeen kihlakunnan tuomariksi vuonna 1908. Kotkaniemi oli perheelle rakas koti puutarhoineen ja tiluksineen. Sinne palattiin aina mieluusti virkavelvollisuuksien salliessa. Kotkaniemestä alkoi myös Ukko-Pekan viimeinen matkansa kohti Luumäen kirkonmäkeä vuonna 1944 jatkosodan vielä kestäessä.

Kotkaniemen päärakennus sijaitsee mäntyjä kasvavalla niemellä kirkkaan Kivijärven äärellä. Se on kunnostettu 1930-luvun henkeen ja vierailu siellä on kuin visiitti entisajan maalaisvirkamiehen kotiin. Pihapiirissä riittää katseltavaa Ellenin aikaisessa puutarhassa, niemen kärjessä ovat Ukko-Pekan oma ampumarata ja vanhat Luumäen linnoitushistoriaan liittyvät tuliasemat. Kävelyretki Koppolniemen kärkeen nauttimaan Kivijärven kauniista maisemasta irrottaa hetkeksi arjesta. 

Kotkaniemeä ja sen ympäristöä kehitetään Kotkaniemi-säätiön toimesta vaiheittain monipuoliseksi tapahtumapaikaksi, jossa jossa voi joko osallistua itse aktiivisesti toimintaan tai vain nauttia paikan ilmapiiristä.

Kotkaniemi sijaitsee Itsenäisyydentien varrella Jurvalan taajaman itäpuolella. Kotkaniemi avautui yleisölle 19.5.2018.

Tarkista avoinnaoloajat ja tiedot tapahtumista www.kotkaniemi.fi -sivuilta. Kahvila Ellen museorakennuksen toisessa päässä tarjoilee herkkuja Ellen Svinhufvudin reseptien pohjalta.