Itsenäisyydentie

Luumäen Itsenäisyydentie esittelee kohteita ja kertoo tarinoita sekä paikallisesta että koko Suomen historiasta. Vuosisatoja vanhan tien linjaus kertoo hallitsijoiden vaihtumisesta, itsenäistymisen vaikeista alkuvaiheista sekä viime sotien tapahtumista. Tien varrelle on tulossa uusia nähtävyyskohteita kesäksi 2020. Kerromme niistä tällä sivulla kevään aikana.

Rauhallinen Luumäen maalaispitäjä ei jäänyt sivuun valtakunnan tapahtumista, vaan niiden seuraukset ovat joko konkreettisesti vyöryneet paikkakunnan ylitse tai heijastuneet yksittäisiin paikallisiin tapahtumiin. Itsenäisyydentien varrelle sijoittuvat eri aikakausien linnoitteet, rakennukset sekä itsenäistymisen alkuvaiheen tapahtumien muistomerkit. Tunnetuimpia kohteista ovat presidentti P.E. Svinhufvudin koti Kotkaniemi, Luumäen kirkonmäki, Taavetin linnoitus ja viime sotien aikainen Salpalinja.

Tie ja sen rinnalla kulkeva rautatie sekä Kivijärven vesireitit ovat luoneet myös pohjan Luumäen elinkeinoelämän kehittymiselle. Niitä myöden ovat kulkeneet ihmiset ja tavarat suuntaan ja toiseen. Tien varrelle on keskittynyt asutusta, palveluita ja eri toimijoita. Itsenäisyydentie kohteineen ei ole vain historiallinen nähtävyyskohde vaan osa elävää kulttuuriympäristöä, jonka palveluista voivat nauttia sekä paikalliset että matkailijat.

Tutustu Itsenäisyydentien kohteisiin, infopisteisiin ja tarinoihin alasivuilta sekä sivun karttaa klikkaamalla. Huomioi, että Itsenäisyydentie on osoitteena uusi ja sitä ei löydy vielä hakukoneilla. Linkit kohteiden tarkkoihin sijainteihin kartalla, löytyy kunkin kohteen omalta sivulta.  Esitteen voit tulostaa matkalla mukaan tai tutkia pdf-versiona netin kautta. Liitteistä löytyy tietoa kohteista englanniksi ja venäjäksi. Tietoa Itsenäisyydentie-hankkeesta ja sen toteuttajista löytyy matkailuhankkeet-sivulta täältä. Lisää Luumäen matkailukohteita ja -palveluita löytyy Matkailun-sivujen alta.

Tervetuloa tutustumaan Itsenäisyydentiehen, sen tarinoihin ja palveluihin!