THL:n ohjeistus kasvomaskin käytöstä joukkoliikenteessä

THL:n ohjeiden mukainen maskisuositus joukkoliikenteeseen Etelä-Karjalan alueella

Tiedote. Julkaistu: 14.08.2020, 13:09
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) suosittaa kasvomaskien käyttöä joukkoliikenteessä Etelä-Karjalan alueella THL:n ohjeiden mukaisesti. Eksote hoitaa kasvomaskien jakelun vähävaraisille Etelä-Karjalan kuntien alueella, jakelu pyritään käynnistämään ensi viikon aikana. Kasvomaski on yksi keino ehkäistä koronavirustartuntojen leviämistä.   

Ensisijaisen tärkeää on edelleen noudattaa 1-2 metrin turvavälejä aina kun mahdollista, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua. Jos ei turvaväliä ole mahdollista pitää, kuten esimerkiksi joukkoliikenteessä, niin kasvomaskien käyttöä suositellaan. Maskisuositus joukkoliikenteessä koskee Etelä-Karjalan aluetta, sillä täällä todettiin 11.8. yksi koronavirustartunta.  

Valtakunnallinen suositus on, että kansalaiset hankkivat kasvomaskit itse. Kasvomaskien jakelu vähävaraisille pyritään käynnistämään Eksoten alueella ensi viikon aikana – asiasta tiedotetaan uudestaan heti, kun jakelu on saatu organisoitua. Koronaviruksen tämänhetkinen tartuntatilanne ei vaadi Etelä-Karjalan alueella pikaisia toimia kasvomaskien osalta.

THL suosittaa maskin käyttöä yli 15-vuotiaille, kun 

  • olet joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää
  • olet matkalla koronavirustestiin ja kun odotat testin tulosta ja sinulla on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella
  • palaat riskialueelta Suomeen ja siirryt maahantulopaikasta, kuten lentokentältä, karanteeniin ja lisäksi, jos sinulla on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Kasvomaskia voi käyttää edelleen myös muissa tilanteissa, jos turvavälien pitäminen on mahdotonta.

Lisätietoja medialle antavat:

Merja Heinonen, perhe- ja sosiaalipalvelujen johtaja, Eksote, puh. 040 839 7679

Taina Jaako, hoivajohtaja, Eksote, puh. 040 828 3186