Nuorten Starttiryhmä auttaa eteenpäin


Nuorten Starttiryhmän vetäjät, Luumäen kunnan työllistämisyksikön työvalmentaja Mervi Käyhty (vasemmalla) ja nuoriso-ohjaaja Sanna Montonen.

 

Luumäellä on helmikuussa 2019 alkanut toista kertaa järjestettävä nuorten Starttiryhmä, joka on tarkoitettu alle 29-vuotiaille pitkäaikaistyöttömille. Sen toiminnan tavoitteena on löytää jokaiselle osallistujalle opiskelu- tai työpaikka alalta, joka heitä kiinnostaa.

Kolmen kuukauden ajan kahdesti viikossa kokoontuvan ryhmän toimintaa toteuttavat Luumäen kunnan työllistämisyksikkö ja nuorisotoimi. Osallistujia ryhmässä voi olla kerralla neljästä kahdeksaan. Pitkään työttömänä olleet nuoret ohjautuvat ryhmään Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) kautta. Palvelua tuottavat yhdessä kunta, Kela ja TE-toimisto.

- Idea starttiryhmään syntyi työllistämisyksikössä vuonna 2017 järjestäessämme vastaavanlaista toimintaa, mutta kaikenikäisille. Korkean nuorisotyöttömyysluvun takia koimme, että nuorten ryhmä olisi tarpeellinen. Ensimmäinen ryhmä koottiin syksyllä 2018, Luumäen kunnan työllistämisyksikön työvalmentaja Mervi Käyhty sanoo.

Käyhdyn kanssa ryhmän parissa työskentelee kunnan nuoriso-ohjaaja Sanna Montonen. Syksyllä mukana oli myös etsivä nuorisotyöntekijä. Jo silloin saatiin hyviä tuloksia:

- Porukka hitsaantui hyvin yhteen. Kaikki olivat avoimin mielin ja motivoituneina liikkeellä. Saimme ryhmän lopuksi positiivisia uutisia, kun jokainen oli saanut opiskelu, työkokeilu- tai työpaikan, Käyhty kertoo.

Vaikka jokainen päivä on erilainen, rutiinejakin löytyy. Yhdessä vietetty aika on tärkeää. Se auttaa nuoria avautumaan ja saamaan toiminnasta enemmän irti.

- Toimintasuunnitelma luodaan nuorten toiveiden mukaan. Heidän mielipiteidensä kuuntelu on erittäin tärkeää, Montonen kuvailee.

- Syömme aina yhdessä pienen välipalan, jonka lomassa vaihdamme kuulumisia. Opimme tuntemaan toisemme paremmin, jolloin yhteishenki paranee ja porukassa tekeminen muuttuu entistä mielekkäämmäksi, Montonen ja Käyhty sanovat.

Kolmen kuukauden aikana nuorten kanssa tutustutaan opiskelu- ja työmahdollisuuksiin ja vieraillaan paikallisissa yrityksissä.

- Luumäellä on paljon vaihtoehtoja työpaikkojen suhteen. Jos yrittäjä haluaisi kutsua meidät lyhyelle tutustumiskäynnille, minuun saa olla ilomielin yhteydessä, Käyhty sanoo.

Nuoret tapaavat myös kokemusasiantuntijoita, jotka kertovat elämästään ja kokemuksistaan esimerkiksi työhön tai elämäntilanteeseen liittyen. Työelämään tutustumisen vastapainoksi on tutkittu lisäksi alueen harrastusmahdollisuuksia.

- Kevään ryhmän kanssa olemme käyneet viikoittain kuntosalilla kunnan liikunnanohjaajan opissa. Kunnosta huolehtiminen auttaa nuoria jaksamaan töissäkin tulevaisuudessa paremmin, Käyhty sanoo.

Koska Starttiryhmätoiminnan kulut ovat pienet, on sitä voitu järjestää kunnan jo olemassa olevilla resursseilla.

- Olemme tyytyväisiä, että voimme tarjota tällaista nuorten hyvinvointia ja heidän tulevaisuuttaan edistävää palvelua ilman ostopalveluja. Toimintamme jatkuvasti kehittyessä olemme lisänneet entistä enemmän yhteistyötä kunnan eri toimialojen kanssa, Montonen sanoo.

Tulevaisuudensuunnitelmissa on toteuttaa Starttiryhmä kerran vuodessa.

- Positiiviset tulokset ja ryhmäläisiltä tullut hyvä palaute kannustavat jatkamaan ja kehittämään toimintaa entisestään, nuorten ääntä kuunnellen, Käyhty ja Montonen toteavat.
 

Paikallisyrittäjä, haluaisitko kutsua Starttiryhmän tutustumaan toimintaanne?
Ota yhteyttä työvalmentaja Mervi Käyhtyyn, yhteystiedot:
etunimi.sukunimi@luumaki.fi, p. 040 7123 717