Koronavirustilanne: Valtioneuvoston toimintaohje yli 70-vuotiaille ja muille riskiryhmäläisille, kunnan vapaaehtoisrinki tarjoaa tarvittaessa apua

Julkaistu 26.3.2020 klo 8:22

Valtioneuvosto on antanut 19.3. toimintaohjeen, jonka tavoitteena on suojata erityisesti yli 70-vuotiaita henkilöitä koronavirustartunnalta. Ikäihmisillä on nuoria ihmisiä suurempi riski saada COVID-19-taudista vakavia, sairaalahoitoa vaativia oireita.

Luumäen kunta kehottaa kaikkia asukkaitaan seuraamaan ja toimimaan hallituksen ja viranomaisten ohjeistamalla tavalla, jotta koronaviruksen leviämistä pystytään hidastamaan. Tehokkailla torjuntatoimilla ja jatkotartuntojen ehkäisyllä voidaan vähentää etenkin iäkkäiden ja muihin riskiryhmiin kuuluvien sairastumista. Viruksen leviämistä on tärkeää saada hidastettua ja estettyä mahdollisimman tehokkaasti myös siksi, jotta terveydenhuolto ei ylikuormitu. On siis kyse jokaisen yhteisestä edusta – on tärkeää, että jokainen pyrkii omalla toiminnallaan ja valinnoillaan ehkäisemään tartuntoja mahdollisimman hyvin.

Jokaista asukasta kehotetaan seuraamaan aktiivisesti viranomaisten tilannetiedotusta ja toimintaohjeita sekä noudattamaan niitä, koska koronavirustilanne ja viranomaisten antamat ohjeet voivat muuttua. Tietoa ja ohjeita saa THL:n (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos) ja Eksoten (Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri) verkkosivuilta.

Nyt on aika ajatella lähimmäisen parasta ja toimia yhdessä oikein.

Kunnan vapaaehtoisrinki tarjoaa riskiryhmäläiselle tai karanteeniin määrätylle henkilölle tarvittaessa apua

Jos Luumäellä asuvalla riskiryhmäläisellä tai karanteenin määrätyllä henkilöllä ei ole naapuri-, sukulais- tai muuta apua tarjolla välttämättömien tehtävien, kuten kauppa- tai apteekkireissujen hoitoon, hän voi olla yhteydessä Luumäen kuntaan. Kunta koordinoi vapaaehtoisten rinkiä, joka auttaa heitä ilmaiseksi välttämättömien asioiden hoitamisessa. Kunnalla on myös lista paikallisyrityksistä, jotka tuottavat poikkeustilanteessa tarvittuja palveluita, kuten ruokaostosten ja ruoka-annosten kotiinkuljetusta.

Kunnan koordinaattoreina maanantaista perjantaihin klo 9.00-15.00  toimivat Mervi Käyhty, puh. 040 7123 717 ja Pasi Kyllönen, puh. 040 5228 867. Vapaaehtoisrinkiin mukaan haluavat yksityishenkilöt ja yritykset, jotka tuottavat riskiryhmäläisten tarvitsemia palveluita poikkeusoloissa, voivat ilmoittautua Merville ja Pasille.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri (Eksote) on koonnut myös verkkosivulleen www.eksote.fi/koronavirus tietoa mm. kauppa-, ateria- ja apteekkipalveluja kotiin toimittavista tahoista Etelä-Karjalassa. Lisäksi sivulla on tietoa henkistä tukea tarjoavista puhelin- ja verkkopalveluista.